Therapie

Op deze site vindt u informatie over psychosociale therapie en verschillende vormen van rouwbegeleiding. Niet iedereen die geconfronteerd wordt met een verlies heeft behoefte aan therapie. Wél kan er behoefte zijn aan iemand die je gedurende een periode ondersteuning biedt. Onder het kopje rouwbegeleiding vindt u meer informatie over deze vorm van begeleiding.

Wanneer therapie

Er kan een directe aanleiding zijn om je tot een therapeut te wenden. Bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis als een overlijden, een relatiebreuk of ziekte. In andere gevallen kan er sprake zijn van een algeheel gevoel van vermoeidheid, leegte of terugkerende negatieve patronen in je bestaan.
Ook kan een verlangen naar meer bewustwording een reden zijn om in therapie te gaan. Als je het gevoel hebt dat het leven je overkomt in plaats van zelf aan het roer te staan. Vaak is er sprake van vage emotionele of lichamelijke klachten.

Wat houdt therapie in

Deze vorm van (gestalt)therapie is ervaringsgericht; dat wil zeggen dat het niet bij praten óver blijft maar dat je werkelijk gaat ervaren hoe je in het leven staat. Wat je weerhoudt, waar je blokkades liggen en hoe je weer in contact kan komen met je hart.
Om van daaruit tot oprechte keuzes in het leven te kunnen komen. Het lichaam speelt een cruciale rol omdat niet verwerkte emoties daar opgeslagen liggen en zodoende blokkades kunnen veroorzaken. Dit kan ervaren worden als pijn in nek, rug of schouders of als een algeheel gevoel van lusteloosheid en energieverlies. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende invalshoeken als gestalttherapie, bio-energetica en psychosynthese. Daarnaast kunnen creatieve middelen als tekenen en schrijven het proces ondersteunen.

Wat kan therapie bieden

Therapie kan helpen om meer inzicht te krijgen in de samenhang tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Waarom doe ik de dingen zoals ik ze doe? 
En door therapie ga je ervaren dat bepaald gedrag je misschien ooit behulpzaam is geweest maar je nu tegenhoudt in het zetten van nieuwe stappen. Door te onderzoeken wat je weerhoudt om echt en oorspronkelijk te leven krijg je zicht op onverwerkte emoties. Door die in een veilige omgeving te doorleven, krijg je weer beschikking over je volledige potentieel. Je kunt je hart weer openen. Het is niet altijd een gemakkelijk proces. Maar wel een weg die leidt tot vrijheid.

We hoeven onszelf niet beter te maken;

we hoeven alleen maar los te laten

wat ons hart blokkeert.

(Jack Kornfield)

 

Groepstherapie

Behalve individuele therapie geef ik ook groepstherapie bij het Boswijk Instituut in Doorn. Een groep kan heel drempelverlagend werken. Je ziet (eerst) anderen werken en dat geeft je inzicht in wat het effect kan zijn. Je merkt dat je niet de enige bent met dit soort vragen. In een groep is er - naast de mogelijkheid voor individueel werk – ook meer ruimte voor oefeningen. Een ander voordeel van groepen is de langere ‘belichtingstijd’: je bent een langere tijd heel dicht bij wat erin jezelf gebeurt. Ook word je in de groep vaak ‘geraakt’ door het proces van anderen en dat verheldert en versnelt soms je eigen proces. Het rendement van groepstherapie is daardoor vaak groter.
Het Boswijk Instituut is een plek waar mensen in een veilige omgeving kunnen kijken naar de onderliggende oorzaken van vragen, belemmeringen of problemen die zij in hun leven tegenkomen.Wij werken in de groepen vanuit aandachtig aanwezig zijn, zonder oordeel en met mededogen, respect en liefde voor degene met wie we werken. In een dergelijke sfeer is er in een groep veel betrokkenheid met elkaar en weinig vijandigheid. Het is zoals het is, er ontstaat waardering voor elkaar, openheid en herkenning bij elkaar.Er zijn verschillende mogelijheden om te werken in een groep. Een Intensieve groep biedt je de eerste mogelijkheid om kennis te maken met het Boswijkwerk. Voor meer informatie en data zie: www.boswijkinstituut.nl.